Vit, vitare, vitast…eller gul?

I mitt kök har jag valt kulörerna moln (köksön), hav (bänkskåp) och kol (överskåp).

Mina väggar var tidigare målade (i den jävla plastfärgen) i NCS S 0502-Y. Åtminstone tror både jag och mina målare det, även om vi inte är helt säkra. Innerdörrarna är dock vitare, vilket är konstigt eftersom den färgen annars brukar vara standard på dörrar, foder och övriga vita snickerier. Men med tanke på att inget annat stämmer i det här huset, att det mesta verkar vara importerat från Polen och att saker och ting inte varit särskilt genomtänkta, så förvånar det mig inte att färgen på dörrarna inte är enligt standard.

När jag valde vit färg på köksön hade jag inga planer på att måla om väggarna, vilket gjorde att jag valde ”MOLN” enligt Tibroköks kulörmeny. Jag hade ingen tanke på att ta NCS-numret, eftersom jag antog att den var standardvit. Alltså NCS S 0502-Y.

Nu när målarna skulle måla om alla väggar blev jag sugen på att ha dem ännu vitare. Jag ville måla dem i NCS S 0500-N. Den är supersnygg! Men jag blev rädd att köksön kommer att se gul ut, om väggarna är vitare. Därför kontaktade jag Tibrokök för att få bekräftat att färgnumret var det jag antog. Och det stämde. Det var 0502-Y. Men utan S. Jaha, vad betydde nu det?

Jag frågade målarna och de sa att 0502-Y är snäppet vitare än S 0502-Y men inte lika vit som S 0500-N. Eftersom färgnumren utan S försvann någon gång på nittiotalet, så frågade jag om det ändå går att få fram den färgen. Och det går.

Perfekt! Köksön är alltså vitare än jag räknat med och därmed kan jag också måla väggarna i en vitare nyans. Jag håller tummarna att de kommer att stämma mot varandra, så att varken väggar eller köksö uppfattas som inrökt gul.

Nu är väggarna målade i köksdelen och det ser bra ut (se förra inlägget). Färgen har snarare en dragning åt beige än gul och känns väldigt behaglig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *