Nu börjar det likna något

Igår fick jag ytterligare en situationsplan av arkitekten. Utifrån den hade vi ett långt telefonsamtal, där vi diskuterade vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Till att börja med vill jag ha en carport/garage (det är oklart vad jag bygger, men jag söker bygglov för garage) för två bilar, så att bredden blir densamma som på pooldäcket. Jag vill heller ha grindar för bilarna, utan de ska parkeras utanför eller i garaget. Den inhägnade trädgården måste vara mindre och och mer lättskött och lättöverskådlig. Hunden ska inte kunna stå ända nere vid vägen och skälla på folk och andra hundar som går förbi. Han måste hållas längre upp i trädgården. Likaså vill jag att bilvägen upp till huset längst till höger ligger utanför det inhägnade området, att bilar inte kan köra hela vägen upp och att den avslutas med en grind endast för gående. Stödmuren mot grannen till vänster är ritad 1,5 meter från tomtgräns, men den vill jag ha så nära som möjligt och med staket OVANPÅ och inte i tomtgränsen.

Här är mina ändringar med grönt:

Jag vill lämna hela den nedre triangeln av tomten orörd tillsvidare. En lastbil måste få plats att kunna ta ut svängen för att backa upp och jag vill ha så lite som möjligt att sköta. Dessutom är det bra att ha utrymme för smidig parkering av flera bilar. Under tidigare perioder av mitt liv, när de stora barnen hade varsin bil, de hade kompisar med bil och jag hade pojkvän/sambo med bil – så var det väldigt tacksamt med den plats jag då hade för fem bilar på uppfarten.

Eventuellt planterar jag en häck mot grannen till höger, som övergår i ett lågt staket ovanpå stödmuren längs uppfarten – för att markera tomtgränsen. Jag har svårt för flytande gränser. Jag vill veta vad som är mitt och mitt ansvar.

Den största utmaningen är till vänster, där jag skulle vilja ha möjlighet att ta mig från framsidan till baksidan via en trappa. Höjdskillnaden är stor och det är en hög stödmur (vinklad enligt ritningen) där idag. Idag kan man inte ta sig runt vänster sida av huset, utan att först gå upp på den nedre terrassen och därifrån vidare till baksidan. Men går det inte att lösa på ett snyggt sätt, så kommer den nya trappan i mitten av trädgården binda ihop fram- och baksidan på ett bättre sätt än idag i alla fall.

Det är roligt att se hela trädgården från sidan, för att lättare förstå hur poolen och soldäcket och garaget hamnar. Troligen gör vi en altan/soldäck ovanpå garaget också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *