Målning av trappan

Fästen till gamla barngrindar ska tas bort.
Avskavd färg på ledstängerna.
Det ska spacklas och målas över kaklet. Tanken var att kaklet skulle gå ända upp till taket, men jag tog beslut tillsammans med plattsättaren att avsluta en bit ner.
Dörren till arbetsrummet ska målas vit.

Idag och i morgon är målarna här igen, för att spackla, måla, foga och göra snyggt efter snickare, elektriker och plattsättare. De målar också dörren till arbetsrummet och räcket till trappan. Räcket har blivit väldigt avskavt under renoveringsarbetet, men precis som på väggarna (som var målade med plastfärg) var även räcket målat i en konstig färg, så att man upplevt det klibbigt och nästan som om färgen inte var riktigt torr. När målaren slipade, så blev det helt ”geggigt” i stället för slipdamm. Det kändes viktigt att få det ommålat. Dessutom får jag bort fästena till barngrindar som varit monterade och målade i samma färg som stolparna.

Men det blev lite strul med val av färg. Målarna hade blandat ihop den blå färgen på köksskåpen med den antracitgrå färgen på fönsterkarmar och detaljer på huset. De hade blandat en burk med fel färg. Det var tur att jag bad dem öppna och provmåla, innan jag åkte iväg ett par ärenden, för jag fick en känsla av att de inte hade helt koll på läget.

Dock blev det ytterligare huvudbry, för vi skulle ha RAL 7016. Den ena målaren tog reda på att det kunde översättas till S 8005-B20G, vilket stämde väldigt bra med de dörr- och fönsterpartier som inte blivit solblekta under de tio år som gått sedan de monterades. Men nästan alla synliga partier har blivit snäppet ljusare. Därför bestämde jag oss för att ta en nyans ljusare – alltså S 7005-B20G – eftersom den mer liknar den färg alla detaljer har idag. Jag var rädd att den skulle se alldeles för mörk ut annars. Beroende på resultatet, så vet jag vilken av färgerna jag ska välja på övriga saker som ska målas i den antracitgrå färgen längre fram, t.ex alla staket och räcken, attefallshuset och ytterdörren.

Jag är glad över att ha en pärm med hela NCS-systemet. Den kommer väl till pass!
Räcket är slipat och målat en gång med S 7005-B20G.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *